saumon en papillote.jpg

   A fóliában sült lazac parajpürével (Saumon en papillote avec purée d'épinards) olyan étel, amit először a szemünkkel falunk föl, amikor a gusztusos kis csomag landol a tányérunkon, majd az orrunkkal, miután a fóliát félrehajtogatva beszippantjuk a kiszökő illathullámokat.

   Ezek után az íznek illő az első két élményt felülmúlnia, nem hagyhatjuk cserben a felajzott érzékszerveinket. Az általam megálmodott különleges fogás valóban tripla csábítás, így akár az ünnepi menüben is megállja a helyét.

 Hozzávalók: 

25 dkg pirított hántolt köles (Intersparban bukkantam rá)

1 kis fej vöröshagyma

2 ek. olívaolaj

7,5 dl zöldségalaplé 1 kockából

1 ek. aprított metélőhagyma

2 ek. citromlé

Só, bors

 

4*15 dkg lazacfilé

Lazac-steak fűszerkeverék

 

45 dkg mirelit spenótpüré

4 gerezd fokhagyma lereszelve

3 dkg vaj

2 ek. liszt

Só, bors

 Elkészítés:

   Felaprítjuk a hagymát, kevés olajon megdinszteljük.

   A kölest folyó vízben átöblítjük, a zöldségalaplével felöntjük, hozzáadjuk a hagymát, a metélőhagymát, a citromlevet és fedő alatt lassú tűzön puhára pároljuk. Közben megkóstoljuk, és szükség szerint sóval, borssal ízesítjük. 

   Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. Letépünk 4 jó nagy darabot a sütőpapírból, és a kölest igazságosan elosztjuk rajtuk. A halmokra fektetjük a lazacszeleteket bőrükkel lefelé, megszórjuk őket a lazac-steak fűszerkeverékkel.

   A papírcsomagokat szaloncukorszerűen bezárjuk (egymásra hajtjuk hosszabb, megcsavarjuk rövidebb végeit), tepsire fektetjük, és a meleg sütőbe helyezzük őket.

    Közben elkészítjük a spenótpürét. Egy lábasban megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát és a lisztet. Folyamatosan kevergetve világosbarnára pirítjuk. Felöntjük a kiolvasztott parajjal, sózzuk, borsozzuk és sűrűre főzzük.

    35-40 perc alatt a hal is megpuhul a sütőben. Érdemes ellenőrizni! A zsákokban tálaljuk a fogást. A spenótpürét külön kis tálkákban szervírozzuk.

 Tippek:

   Kuszkusszal is készíthetjük, ha idegenkedünk a kölestől. Ebben az esetben fogj egy tapadásmentes serpenyőt, tégy 1 ek. vajat az aljára, és piríts meg rajta (ne nagyon!) 25 dkg kuszkuszt. Keverj hozzá 2 ek. citromlevet, 1 ek. olívaolajat, reszelj bele 2 gerezd fokhagymát, és öntsd fel fél liter forró zöldségalaplével. Fedd le fóliával, 10 percig hagyd állni. Vágj apróra egy marék petrezselymet, egy marék snidlinget (metélőhagyma). A megpuhult kuszkuszt villával forgasd át, keverd bele a fűszereket, kóstolás után még sózd-borsozd, ha szükségét látod.

    A lazac-steak fűszerkeveréket a leendő anyósom hozta nekem egy kézműves vásárból. Igen, így könnyű, ugye? Ne csüggedj, ha nem jutsz hozzá, mert az itt megadott fűszerekből magad is összeállíthatod: só, fehérbors és zöldbors, kurkuma, citrompor (vagy reszelt citromhéj), mustármag, curry, kapor, szárított petrezselyem, fokhagyma. Ha több is van köztük, ami szemes, elektromos kávédarálóval zúzasd össze. Az arányokat rád bízom, ízlésed szerint kombinálj. 

Címkék: francia recept

A bejegyzés trackback címe:

https://frankogasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr114942524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása