Újabb adag francia előétel

 2012.11.29. 20:53

Flamand meleg saláta

  (Salade chaude à la flamande)

 padl+flam.jpg

Végy hozzá:

2 fejes salátát

4 tojást

3 ek. salátaecetet (fehérborecet, tárkonyecet vagy almaecet is kiváló választás)

3 dkg vajat

Sót és őrölt borsot

 

Elkészítés:

   Hideg folyó víz alatt öblítsd le a salátát, jól csöpögtesd le, ha van salátacentrifugád, ne vonakodj használni;

   Fogj egy mély salátás tálat és vágd bele laskára a salátákat;

   Verd fel a tojásokat, önts hozzá 2 dl vizet, add hozzá a salátaecetet, sót és borsot ízlés szerint, közben folytasd a gyors kevergetést;

   Serpenyőben olvassz vajat, húzd le a tűzről, öntsd bele a felvert tojásokat;

   Közepes tűzön, állandóan kevergesd, amíg besűrűsödik;

   Forrón öntsd a salátára, rázogasd össze gyorsan, és máris tálalhatod!

 

Tipp:

    Miután igen siralmas állapotban lévő fejes saláták gubbasztottak a zöldségesnél, végül két „snájdig” jégsalit emeltem le a polcról. Jelentem, a flamand saláta azzal is kiállta a próbát! Ajánlom sült zöldségekhez, sült tésztákhoz, szendvics mellé vagy pirítóssal. Magában nekem kicsit meredek lett volna, a pocakom érdekében a tojáshoz mindig eszem kenyeret. A párom szerint olyan íze volt, mint a tojásos nokedlinek fejes salátával, csak épp a nokedli hiányzott belőle.

 

Franche-comté-i sajtos, sonkás lepény

sasolep3.jpg 

Hozzávalók listája  4-5 személyre:

10 dkg vaj

10 dkg liszt

3 tojás

1 kávéskanál erős mustár

1 kávéskanál szárított élesztő

20 dkg füstölt sonka (sovány)

Kétféle kemény sajt (10-10 dkg trappista, edami, ementáli, stb.)

2ek. vágott zöldpetrezselyem

Só és őrölt bors

 

Elkészítés menete:

   Állítsd közép melegre a sütőt. Ha a Nagyitól örökölted, mármint a sütőt, mehet a 180 °C, ha tavalyelőtt kaptad nászajándékba, elég a 170 °C;

    Vágd kockára a vajat, szórd tűzálló, közepes méretű sütőformába (esetleg kuglófformába), tedd be olvadni a sütőbe;

    Üsd fel a tojásokat, add hozzá a mustárt, sózd, borsozd ízlésed szerint, öntsd hozzá az olvadt vajat is, és gyorsan verd föl;

   Keverd el az élesztőt a liszttel, majd apránként öntsd a felvert tojásokhoz, közben fakanállal erőteljesen keverd a masszát, hogy lehetőleg csomómentes legyen;

   Az egyik darab sajtot és a sonkát vágd kockára, a másik darab sajtot reszeld le;

   A sajtokat, sonkát és a vágott petrezselymet szép sorjában keverd a tésztába. Vajazd ki a sütőformát (amiben a vajat olvasztottad), és zúdítsd bele a masszát;

   Közép meleg sütőben 40 percig süsd, illetve nyugodtan hagyd ezt a feladatot a sütődre, majd a formából kiborítva, melegen vagy langyosan kínáld;

   Asztali száraz fehérborral és a fenti flamand meleg salátával csúszik, mint a négyes metró. Természetesen vörösborral sem fog összeveszni, ha nálatok az fogy jobban!

 Tipp:

   Amennyiben friss élesztő párti vagy, 1 grammot (kis híján dekát írtam) morzsolj langyos tejbe, futtasd föl és azt keverd a liszthez. Utána minden lépés ugyanaz.

+1

   Ha nem megy az igék felszólító módú helyesírása, pötyögj le egy-két receptet a barátnőidnek, s hamarabb beletanulsz, mint kiskutya az ugatásba! 

Címkék: francia recept

A bejegyzés trackback címe:

https://frankogasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr84938422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása