a_francia_nok_nem_hiznak.png

   Jelen bejegyzés egy sorozat első része, amelyet azok figyelmébe ajánlok, akik szerették volna, de nem tudták elolvasni Mireille Guiliano: A francia nők nem híznak c. könyvét, továbbá azoknak, akik tudni szeretnék, hogy miként lehetünk boldogok és soványak, miközben még az élvezeteket is halmozzuk. Azoknak is, akik kalóriaszámolgatás nélkül szeretnének fogyni, és nem szeretnének bűntudatot érezni egy kis csoki, bor vagy kenyér elfogyasztását követően. Aki valaha is szeretett volna megszabadulni súlyfölöslegtől, tudja, hogy a szigorú diéták nem tarthatnak örökké, és a súlyfelesleg (egy rész biztosan) is visszatér. Mireille tanácsával élve: aki nem szeret órákig tekerni a szobabiciklin, az vegye fel a körömcipőjét, ne használja a liftet, menjen gyalog a munkahelyére, és táplálkozzon változatosan, legfőképpen pedig élvezze az életet. Akár egy igazi francia nő!

   Mindmáig elismerés nélkül maradt egy ragyogó diadal, egy alapvető és közismert antropológiai igazság: a francia nők nem híznak. Mint minden szabályban természetesen ebben is akadnak kivételek. De a francia nők túlnyomó többsége annyit eszik, amennyit akar, és mégsem hízik el. Vajon miért? A francia gasztronómia remekeit itthon is sokan szeretjük, vannak francia finomságokat áruló szaküzleteink (főleg Budapesten), de a francia életmód és táplálkozás bölcsességét, kiváltképp a francia nők rejtélyes képességét a karcsúság megőrzésére kevésbé ismerjük és alkalmazzuk.

   A francia nők egy csokor alaposan kidolgozott trükköt alkalmaznak szisztematikusan. Másoknak, mondjuk nekünk, magyar hölgyeknek folyamatosan gyakorolnunk kell azt, amit a francia nők gondolkodás nélkül tesznek. Aki elsajátítja a francia nők hagyományos gondolkodását és viszonyát az ételhez, megteheti azt, ami első pillantásra lehetetlennek tűnik. Mi a titok? Szemétbe a radikális programra épülő, az emberi szervezet különbségeit ignoráló, kalóriaszámolgatást előíró diétás könyvekkel! Helyettük arra van szükség, amire francia nőknek: kiegyensúlyozott és kipróbált viszonyra az ételhez és az élethez. Mireille felhívja a figyelmet, hogy tanácsai elsősorban nőknek íródtak, korosztálytól függetlenül, akiknek legföljebb 15 kilót kellene lefogyniuk.

idosebb_csinos_francia_holgy.jpg

   Szóval mi is francia nők titka? Hogy lehet az, hogy rengeteg középkorú asszony sétál 25 éves kori alakjával Párizs sugárútjain? Kezdetnek szögezzük le, a francia nők nem szenvednek annyira a kilók terrorjától, mint megannyi más országbeli nőtársaik. Franciaországban nem beszélgetnek a diétáról, pláne nem idegenekkel. A társasági élet beszélgetései általában arról szólnak, amit kedvelnek: érzésekről, családról, hobbiról, filozófiáról, politikáról, kultúráról, és ételekről, kivált ételekről, ám soha nem diétáról!

   A francia nők élvezik, hogy jól táplálkozva maradnak soványak, míg mi ebben konfliktust látunk és szenvedünk tőle. A francia nők nem hagynak ki étkezéseket, és nem isznak helyettük fogyókúrás italokat. Ebédre két-három fogást esznek, és ismét hármat (esetleg négyet) vacsorára. És hozzá bort. Hogy csinálják? Ez a fontos! A fejükkel esznek, és sosem állnak föl az asztaltól pukkadásig telve vagy bűntudattal. Megtanulni, hogy a kevesebb több lehet, és kitapasztalni, hogyan ehetünk mindent visszafogottan – ez a kulcskérdés. Valamint az elfogyasztott kalóriák aránya, és a sokkal több vízfogyasztás. A trükk az étvágy kezelésében és kielégítésében rejlik, miközben meghatározzuk, hogyan, mikor és mit csökkentsünk. Az elégedettség csodás érzése, amely egy új menü bevezetésekor fog el bennünket – magasabb élvezeti érték, kevesebb összbevitel – arra sarkall, hogy tovább menjünk a „jóllét” útján. Ehhez meg kell tanulnunk a legalapvetőbb francia szabályt: csapd be magad!

egy_finom_croissant_megegyem_vagy_ne_egyem.jpg

   A módszer minden asszony birtokában van, a tiédben is. Az egyetlen szükséges eszköz egy kis mérleg, amellyel némelyik ételt vagy hozzávalót mérjük a legkritikusabb első három hónapban. Ha elmúltál 40, vegyél néhány kézi súlyzót az erőnlét javításához. C’est tout. Ez minden. A cél: megtalálni az egyensúlyt. Mindenki a sajátját. Nincs két egyforma test, ráadásul időről időre újraprogramozza magát. Gasztroblog lévén a Mireille által kínált menüket hozom el neked, amelyeket pontosan követhetsz, de a cél az, hogy kifejleszd azt, ami számodra a legjobban működik az új szemlélet kialakításában. Nincs előírt minta, amit szigorúan követned kellene. Szabd mindezt a te ízlésedre, a saját tested, életritmusod, környezeted és egyéb jellemzők figyelembe vételével. A hangsúly az egyszerűségen, rugalmasságon van és azon a jutalmon, ami abból fakad, hogy az egészet magad csinálod.

   A következő részben a Mireille által kidolgozott program első szakaszáról írok majd bővebben, illetve megosztok két varázsreceptet, amihez francia nők millió nyúlnak generációk óta, amikor úgy érzik, le kellene dobni néhány kilót. Érdemes velem tartani!

   Mireille Guilianoról itt olvashatsz bővebben. Mireille több könyvet is írt honfitársnőiről, akik karriert csinálnak, nem ráncosodnak, nem számolnak kalóriát stb. Egytől egyig élvezetes olvasmány, ajánlom figyelmedbe!

Címkék: változatos táplálkozás Mireille Guiliano boldog táplálkozás fogyás kalóriaszámlálás nélkül miért soványak a francia nők

A bejegyzés trackback címe:

https://frankogasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr4916423414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása