ne_szamold_a_kaloriakat_2.jpg

   Első szakasz: ébresztő!

    Az előző posztomban fény derült a francia nők rejtélyes képességére, amelynek köszönhetően nagymama korukra is megőrzik fiatalkori karcsúságukat. Ha nem olvastad volna, csak görgess eggyel lejjebb. Ha megvolt, és kíváncsian várod Mireille Guiliano zsírolvasztó tippjeit és trükkjeit, tarts velem, jó helyen jársz! Egy rendhagyó fogyókúrás program első szakaszát ismerheted meg.

    Ahogy az alcímből is kiderül, első körben az a célunk, hogy kiderítsük, és tudatosítsuk magunkban, mi okozza a súlyfölösleget. Ez egy régimódi, háromhetes étkezési leltár. Annak fölmérése, hogy mit eszel. Ez már önmagában néhány nap múlva is a változás kezdete lehet. Hogyan fogj hozzá? Három héten keresztül vezess naplót mindenről, amit eszel. Írd föl, mit és mennyit, és azt is, mikor és hol. Nem kell a kalóriákat számolni, hiszen itt most a tápérték mérése a lényeg. Nem fontos a rendkívüli pontosság sem, ami a mennyiséget illeti, hiszen nyilván nem tudod megmérni, hogy a kifőzdében elfogyasztott párolt fogas filé sült zöldségekkel hány dekát nyomott. Legyen egy adag egy közepes méretű alma, és mindig ezzel számolj.

alma_2.jpg

   De ha otthon vagy, előveheted a mérleget és lemérheted a megenni kívánt finomságot. Hamar körvonalazódni fog, hogy hol van az étkezési szokásaidban a „probléma”. Pl. a munkahelyed és az otthonod között több pékség és cukrászda is van, ahova bizony gyakran betérsz egy-egy linzerért, briósért vagy croissant-ért. Vagy sokat nassolsz napközben. Vagy túl sok tésztát eszel, féloldalasan táplálkozol. Vagy gyorsan eszel, állva eszel, mások által készített ételeket eszel. Stb, stb.

   Ne feledjük, hogy mindenkiben két én lakozik: az egyik, aki sovány és egészséges akar lenni, a másik sok élvezetet akar, azonnal. A kulcs nem az, hogy legyőzzük az egyiket vagy a másikat, hanem hogy közelítsük a kettőt: kössön barátságot a két én, és irányítsuk mind a ketten mind az akaraterőnket, mind az élvezetünket. Ez a francia módszer. A „jóléti” testsúlyt kell kitűzni magunk elé, azt a testsúlyt, amelyre azt mondjuk: „jól érzem magam a bőrömben és jól nézek ki”. Kilóink száma életünk során változik, de változatlanul azon alapul, hogy megtanuljunk egyszerre kicsit narcisztikusak és kicsit hedonisták lenni.

   Minden egyensúly kérdése. Meg kell tanuljuk megtalálni és megtartani a saját egyensúlyunkat és kibillenések nélkül élni. A leltár során azt vetted észre, hogy sok édességet eszel? Nincs semmi rossz abban, ha süteményt eszel; baj akkor van, ha elveszíted a fogyasztásod egyensúlyát. Ebben a három hónapban ezt kell visszafogni, kevésbé hizlaló alternatívákat találni és a süteményt meghagyni az igazi nagy alkalmakra. Az egyensúly elérése, kis démonaink felfedezése és kezelése, szokásaink megváltoztatása inkább a fej, mint a gyomor ügye. Az egyensúlyt fokozatosan kell kialakítani. Ne akarj egyik napról a másikra teljesen lemondani a sütievésről. Mondj le róla csak hétvégén vagy hétköznap, és pótold a hiányt a következő héten, hétvégén, persze ne úgy, hogy kétszer annyit eszel belőle.

   Mireille természetesen fogyókúrás recepteket is megoszt az olvasókkal. Az alábbi varázslatos (nem az íze miatt az) póréhagymalevest például az első hétvégén javasolt fogyasztani. A franciák, Keleten legalábbis, nemzedékek óta alkalmazzák. A póréhagyma enyhe vizelethajtó, kalóriaszegény, de igen tápláló. Negyvennyolc órán keresztül csak ez a póréhagymaleves, annyi vízzel, amennyivel akarod – azonnali eredményt hoz az átalakítás elindításához. Ezt a trükköt érdemes időről időre elővenni a későbbiekben is, amikor úgy érzed megszabadulnál a kisebb úszógumiktól.

   Következzen a recept egy személynek egy hétvégére!

porehagyma2_2.jpg

   VARÁZSLATOS PÓRÉHAGYMALEVES

   Hozzávalók: 1 kg póréhagyma  :-)

  1. Tisztítsd meg a póréhagymát, és mosd meg alaposan. Vágd le a sötétzöld végét, hagyd meg a fehér részt és a világoszöldet. A maradék zöldet ne dobd ki, felhasználhatod erőleveshez, vagy (most gonosz leszek), a párod megeheti egy szelet zsíros kenyér mellé.
  2. Tedd a póréhagymát egy nagy fazékba, önts rá vizet. Forrald föl, majd kis lángon fedő nélkül főzd 20-30 percig. Öntsd le róla a vizet és tedd félre. A póréhagymát tedd tálba.

    A léből - melegítve vagy szobahőmérsékleten, ízlés szerint - 2-3 óránként igyál egy csészével. Étkezésekkor vagy ha éhes vagy, egyél póréhagymát, egyszerre ½ csészényit. Csurgass rá pici extra szűz olívaolajat és citromlevet. Óvatosan sózd és borsozd, és ha kívánod, szórj a tetejére friss petrezselymet. Ezt fogyaszd egész hétvégén, egészen vasárnap estig, amikor egyél egy kis darab húst vagy halat (12-18 dkg-ot), két zöldséggel, melyeket kis vajon vagy olívaolajon párolj meg, és egy darab gyümölcsöt.

    Sajnáld mindazokat, akik nem szeretik a póréhagyma édes ízét és finom rostjait. Te valószínűleg szeretni fogod! Ha mégsem, kövesd Mireille Aix-en-Provance-i unokahúgának példáját: két fia születése után fogyni akart néhány kilót, de nem szerette a póréhagymát. Egyik szomszédja azt javasolta, hogy dugja el más ízes és egészséges zöldségek közé. Ez a provanszál változat a soupe mimosa: a mimóza leves. Recept a következő bejegyzésben.

   Nincs más hátra, végy egy nagy levegőt és próbáld ki te is a póréhagymaleves kúrát az étkezési leltárt követő első hétvégén! Remélem szereted a póréhagymát, hiszen így is kemény lesz az első hétvége. Ha minden jól megy, e két nap alatt elköteleződsz a „jóllét” iránt.

SOK SIKERT!

Címkék: gourmet Mireille Guiliano boldog táplálkozás fogyás kalóriaszámlálás nélkül miért soványak a francia nők varázslatos póréhagymaleves

A bejegyzés trackback címe:

https://frankogasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr716432580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2021.02.23. 13:04:40

ja, és a póréhagymaleves simán nem egy nagy titok, ahogy a hal póréhagymával sem. ezen sem kell annyit agyalni. a léleszűrés és külön evés meg kifejezetten körülményes hülyeség.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2021.02.23. 13:05:04

A boldog táplálkozás "titka", hogy azt eszel, ami jól esik. Ettől leszel boldog. Lehet, hogy hosszú életű nem, de az egy totál másik kérdés. Másrészt kb 50 éves korig egészséges lehetsz, ha azt eszel, amit akarsz, de eleget sportolsz. Emellett még boldog is.

50 éves kor alatt tehát a sport az egészséges és bolgog élet titka. 50 év felett esetleg lehet egy kicsit odafigyelni arra, hogy mit eszel, de a sport itt is fontosabb.

Teljesen felesleges ennyit filózni azon, hogy mit egyél, csak boldogtalan leszel!

Szalánczi Viktória 2021.02.23. 13:29:10

@Brendel Mátyás: Kedves Mátyás! lehet, hogy Ön ismeri a póréhagyma és a belőle készült leves jótékony hatását, de egészen biztos vagyok benne, hogy van olyan, akinek ez újdonság.

Szalánczi Viktória 2021.02.23. 13:37:32

@Brendel Mátyás: Mireille, a könyv szerzője az alábbiakban látja a boldog táplálkozás titkát, amint az az eddigi és a soon következő blogbejegyzésekből ki is derül: változatos táplálkozás, mozgás (ha nem szobabicikli, akkor legalább lépcsőzés lift helyett és gyalog a munkahelyre), kis adagok, plusz élvezzük az életet. Ez nagyjából egybe esik azzal, amit Ön megfogalmazott. És igen, a későbbiekben lesz szó testedzésről - francia nő módjára.

Praktikus szétválasztani a sűrűjét a levétől, mert ha éhes, eszik a sűrűjéből, ha csak szomjas, ihat a levéből. Természetesen ez nem zárja ki, hogy sűrű levesként, nem szétválasztva is fogyasszuk.

Érdemes alaposan utánaolvasni, hogy milyen arányban múlik az elfogyasztott ételeken és a sporton a fogyókúrák sikere. Kb. 70-30% vagy 80-20%.

Azért remélem velünk marad és kipróbálja a mimózalevest, amit hamarosan felteszek.
További szép napokat!
süti beállítások módosítása