narancsos süti3.jpg

   Tisztelni és megtartani a nemzeti hagyományokat, nemes cél és akarás, ehhez nem fér kétség. Olykor mellőzni őket, más nemzetek vagy újonnan teremtett szokások javára, bocsánatos bűn, úgy gondolom. Mert mi van akkor, ha torkig vagyok a karácsonyi mákos beiglivel? Jól esik egy szelet, nem tagadom, de napokig azt rágcsálni, hát ahhoz már nem nagyon fűlik a fogam. 

   Kell az újítás, no! Természetesen most is a francia desszertes tálról válogattam, és a gâteau au pavot, orange et amandes első olvasatra is bitang finom sütinek tűnt. Pihe-puha a vajtól és a tejtől, mindamellett sokáig lágy marad, szép magas a tojásoktól, különleges a fogunk alatt meg-megroppanó mákszemektől és olyan de olyan ízletes a narancstól és a mandulától, hogy egy ültő helyben három szeletig tuti nem lehet abbahagyni. De legalábbis vétek! 

Amikre szükséged lesz:

30 dkg liszt (ebből 10 dekányi lehet rétesliszt vagy graham liszt, vagy a kettő vegyesen)

1 zacskó sütőpor

6 dkg őrölt mandula

5 dkg mák (nem kell megőrölni!)

0,6 dl tej

18 dkg vaj vagy margarin

20 dkg porcukor

1 zacskó vaníliás cukor

3 tojás

1 szép nagy narancs héja és kifarcsart leve

Pici só

 

Tennivalók, hogy a fenti anyagok finom sütivé álljanak össze:

Előkészületek a tészta összeállítása előtt 30 perccel:

-          áztassuk be meleg vízbe a mákot,

-          vegyük ki a vajat a hűtőből,

-          reszeljük le a naracs héját, levét facsarjuk ki.

A fél óra leteltével:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra;
  2. Egy pástétomsütő formát (hosszú, vékony, magas falú) kenjünk ki vajjal/margarinnal, legyünk nagyvonalúak, nehogy beleragadjon a sütink;
  3. Válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét csapott mokkáskanál sóval verjük kemény habbá. A hab akkor jó, ha a tálat fejre állítva is bennemarad. Óvatosan a kísérletezéssel! Tegyük félre.
  4. Keverjük habosra a puha, megolvadt vajat a cukorral és a narancshéjreszelékkel. Használhatunk elektromos habverőt ehhez a mozdulathoz is.
  5. A tojássárgákat egyesével a cukros-vajas masszába dolgozzuk – szintén a habverő segítségével;
  6. A habverőlapátokat dagasztóvillákra cseréljük, ha nincs ilyen tratozék a habverőhöz, használjunk fakanalat. A liszthez keverjük hozzá az őrölt mandulát, a lecsepegtett mákot és a sütőport.
  7. Apránként dolgozzuk bele a lisztes keveréket a masszába. 1-1 adag liszt között löttyintsünk hozzá a narancsléből, majd ha elfogyott, a tejből, ily módon mindig elég puha lesz a tészta ahhoz, hogy ne égjen le a habverő motorja! 
  8. Végül óvatosan forgassuk bele a felvert tojásfehérjét is.
  9. Öntsük a masszát a sütőformába, alulról ütögessük meg az idomot a massza egyenletes eloszlása végett. Borítsunk rá alufóliát és toljuk be a csőbe kb 1 órára;
  10. 50 perc után mindenképpen végezzünk tűpróbát! Én egy éles kést szoktam a süti közepébe mélyen beleszúrni, és ha szárazon jön ki, a tészta átsült.
  11. Miután kivettük a sütőből, hagyjuk pihenni még 5 percig a formában, majd sütőrácsra borítva - bár nagyon nehéz kivárni, tudom – hagyjuk, hogy kihűljön, mielőtt nekiesnénk!

Címkék: francia recept

A bejegyzés trackback címe:

https://frankogasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr784953998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

world2.0 2012.12.08. 13:54:31

kipróbálom.
nem írtad bele a receptbe, melyik munkafázisnál dolgozod bele a fehérjehabot a tésztába, sem azt, hogy milyen állagot kell elnyernie az egésznek.

Szalánczi Viktória 2012.12.08. 16:42:28

@world2.0: Köszi az észrevételt, tényleg kimaradt a tojásfehérje, pótolva. A felvert fehérje belekeverése a tésztába általában az utolsó mozzanat, azért, hogy a habot minél kevésbé törjük össze. Próbáld minél finomabban, lassabban összekeverni. A tésztának közepes sűrűségűnek kell lennie, amit ha beleöntsz a formába, némi rásegítéssel magától elsimul, de nem folyik. Remélem segítettem. Szép napot!

Ez a Nevem 2012.12.08. 16:43:11

De léeírta olvasd el figyelmesen.

G.Z. 2012.12.09. 12:36:58

Megcsináltam, isteni lett. Tiszta ízek, semmi túlbonyolítás, habkönnyű zsírbomba. :)

Szalánczi Viktória 2012.12.10. 11:00:03

@G.Z.: Nagyon örülök, hogy ízlett a süti! Én is ugyanezekkel a szavakkal tudnám jellemezni, de talán annyire nem zsíros, mint a vajkrémes társai!

Ancsuszka 2012.12.14. 16:23:00

G.Z. ajánlásával most sütöm :)

Szalánczi Viktória 2012.12.15. 20:45:32

@Ancsuszka: Ó, no lám, a jó bornak nem kell cégér, a híre terjed magától is! Remélem ízlik!
süti beállítások módosítása