Flamand meleg saláta
(Salade chaude à la flamande)
Végy hozzá:
2 fejes salátát
4 tojást
3 ek. salátaecetet (fehérborecet, tárkonyecet vagy almaecet is kiváló választás)
3 dkg vajat
Sót és őrölt borsot
Elkészítés:
Hideg folyó víz alatt öblítsd le a salátát, jól csöpögtesd le, ha van salátacentrifugád, ne vonakodj használni;
Fogj egy mély salátás tálat és vágd bele laskára a salátákat;
Verd fel a tojásokat, önts hozzá 2 dl vizet, add hozzá a salátaecetet, sót és borsot ízlés szerint, közben folytasd a gyors kevergetést;
Serpenyőben olvassz vajat, húzd le a tűzről, öntsd bele a felvert tojásokat;
Közepes tűzön, állandóan kevergesd, amíg besűrűsödik;
Forrón öntsd a salátára, rázogasd össze gyorsan, és máris tálalhatod!
Tipp:
Miután igen siralmas állapotban lévő fejes saláták gubbasztottak a zöldségesnél, végül két „snájdig” jégsalit emeltem le a polcról. Jelentem, a flamand saláta azzal is kiállta a próbát! Ajánlom sült zöldségekhez, sült tésztákhoz, szendvics mellé vagy pirítóssal. Magában nekem kicsit meredek lett volna, a pocakom érdekében a tojáshoz mindig eszem kenyeret. A párom szerint olyan íze volt, mint a tojásos nokedlinek fejes salátával, csak épp a nokedli hiányzott belőle.
Franche-comté-i sajtos, sonkás lepény
Hozzávalók listája 4-5 személyre:
10 dkg vaj
10 dkg liszt
3 tojás
1 kávéskanál erős mustár
1 kávéskanál szárított élesztő
20 dkg füstölt sonka (sovány)
Kétféle kemény sajt (10-10 dkg trappista, edami, ementáli, stb.)
2ek. vágott zöldpetrezselyem
Só és őrölt bors
Elkészítés menete:
Állítsd közép melegre a sütőt. Ha a Nagyitól örökölted, mármint a sütőt, mehet a 180 °C, ha tavalyelőtt kaptad nászajándékba, elég a 170 °C;
Vágd kockára a vajat, szórd tűzálló, közepes méretű sütőformába (esetleg kuglófformába), tedd be olvadni a sütőbe;
Üsd fel a tojásokat, add hozzá a mustárt, sózd, borsozd ízlésed szerint, öntsd hozzá az olvadt vajat is, és gyorsan verd föl;
Keverd el az élesztőt a liszttel, majd apránként öntsd a felvert tojásokhoz, közben fakanállal erőteljesen keverd a masszát, hogy lehetőleg csomómentes legyen;
Az egyik darab sajtot és a sonkát vágd kockára, a másik darab sajtot reszeld le;
A sajtokat, sonkát és a vágott petrezselymet szép sorjában keverd a tésztába. Vajazd ki a sütőformát (amiben a vajat olvasztottad), és zúdítsd bele a masszát;
Közép meleg sütőben 40 percig süsd, illetve nyugodtan hagyd ezt a feladatot a sütődre, majd a formából kiborítva, melegen vagy langyosan kínáld;
Asztali száraz fehérborral és a fenti flamand meleg salátával csúszik, mint a négyes metró. Természetesen vörösborral sem fog összeveszni, ha nálatok az fogy jobban!
Tipp:
Amennyiben friss élesztő párti vagy, 1 grammot (kis híján dekát írtam) morzsolj langyos tejbe, futtasd föl és azt keverd a liszthez. Utána minden lépés ugyanaz.
+1
Ha nem megy az igék felszólító módú helyesírása, pötyögj le egy-két receptet a barátnőidnek, s hamarabb beletanulsz, mint kiskutya az ugatásba!