cukkini puding4.jpg

  A múltkor ígértem egy mutatós, könnyű franciás fogást, amíg tart a cukkini dömping. Íme! Ha betartjátok a mennyiségeket, nem fogtok vele jól lakni, hacsak nem tesztek mellé egy grillezett csirkecombot némi körettel. Tehát az adag nem nagy, de itt és most az ízkavalkád mellett a látványra utazunk!  

  Amikor étteremben étkezés mellett döntünk, személy szerint nagyon szeretem, ha étvágykeltően, gusztusosan feldíszítve jön ki a tányér a konyháról. Nem kell túlzásokba esni, egy egyszerű fogást is remekül fel lehet dobni némi ínycsiklandó, az étel karakteréhez illő látványelemmel: színes öntetekkel, sajttal, pirított szalonnával, zöldség- vagy gyümölcsszeletekkel, salátalevéllel, köré hintett fűszerekkel, és a többi és a többi.

  A cukkini puding, amit ez alkalommal hozok nektek, pikáns paradicsommártással és roppanós sajttetővel igazán szemet gyönyörködtető falatka. Akár előételként, akár könnyű vacsoraként tálaljuk, fix, hogy bezsebelünk néhány elismerő szót, pillantást, és akkor arra gondolunk majd: megérte a „sok” turmixolást! A vértengert idéző paradicsomszószt elnézve szerencsésebb lett volna, ha a kevesebb több elvét követem, és jót tett volna egy-két üdén zöldellő bazsalikomlevél is a kompozíciónak. Na, majd legközelebb.

Amire szükség lesz 1 adag esetén:

a pudinghoz:

  •          12 dkg cukkini (egy nagyon pici zsenge, vagy maradék egy nagyobb példányból)
  •          4 dkg friss kecskesajt (vagy bármilyen lágy fehér sajt, úgy mint feta, krémfehérsajt, camembert, esetleg mascarpone)
  •          4 dkg tejföl vagy sűrű tejszín (eredetileg folyékony, 3 %-os crème fraîche kellene, de nagy valószínűséggel nem fogsz találni a sarki bolt polcain, de még a hipermarketekben sem)
  •          0,5 dl tej
  •          1/2 teáskanál Provence-i fűszerkeverék
  •          1/2 teáskanál étkezési zselatin (Lucullus vagy Dr. Oetker)
  •          só és bors

a sajttetőhöz:

  •          Parmezán vagy bármilyen kemény sajt, amit lehet reszelni
  •          Provence-i fűszerkeverék

és a paradicsomszószhoz:

  •          1 nagyobb érett paradicsom
  •          1 teáskanál balzsamecet
  •          Só & bors ízlés szerint

Elkészítés

  1.        Fogunk egy turmixolásra/aprításra alkalmas szerkezet. A papó szecskavágója, a fűnyíró vagy a stihlfűrész nem lesz most jó, részemről egy turmixgépre vagy bot mixerre voksolok. Ő lesz a mai fogás egyik főszereplője, vagy még inkább a kiemelt támogatója.
  2.        A cukkinit alaposan megmossuk, felkockázzuk;
  3.        A sajtot - fajtájától függően - felaprítjuk vagy elmorzsoljuk, a cukkinihez keverjük;
  4.        Hozzáadjuk a tejfölt/tejszínt, majd ízesítjük az ínycsiklandó provence-i fűszerkeverékkel és sóval, borssal;
  5.        Az egészet mixerrel pépesítjük, kóstoljuk, utána fűszerezünk, ha szükséges;
  6.        A tejhez adjuk az étkezési zselatint és lassú tűzön kevergetve addig melegítjük, míg teljesen felolvad;
  7.        A zselatinos tejet alaposan elkeverjük a cukkinis péppel, öntsük kicsi kivajazott porcelán tálba és tegyük hűtőbe legalább 1 órára, mielőtt nekiesnénk.

Addig is elkészítjük a ropogós sajttetőt:

  1.        Melegítsük be a sütőt 200°C-ra, béleljük ki a tepsit sütőpapírral;
  2.        A sajtot reszeljük le, adjuk hozzá a fűszerkeveréket;
  3.        Egy nekünk tetsző alakú kiszúrót helyezzünk a sütőlapra, töltsük ki reszelt sajttal, nyomkodjuk le, így miután eltávolítjuk a kiszúrót, a forma megmarad (legalábbis ez a cél);
  4.        4-5 perc alatt megsül.

   A sajtkorong nekem sajnos kicsit barnább lett a kelleténél, de szerencsére nem keseredett meg a sajt. Elfelejtettem beállítani a sütőn a számlálót. Amikor belépek a konyhába, rögtön polippá változom, legalábbis azt képzelem, hogy 8 kezem van és legalább 3 dolgot csinálok egyszerre… és olykor elvesztem az időérzékemet.

  Célszerű úgy számolni a mennyiséggel, hogy több sajttető készüljön, mint ahány puding. Az ördög nem alszik: eltörhet, sütés közben eldeformálódhat, odakaphat, te is bekaphatsz egyet-kettőt, mert annyira gusztán kelleti magát és számos más katasztrófa történhet még vele.

A paradicsomszószra is bőven marad időnk:

  Vesszük ismét a turmixot, beleaprítjuk a jó érett paradicsomot (lehet több is), belelöttyintjük az evőkanálnyi balzsamecetet és óvatosan sózzuk, borsozzuk. Pürésítjük.

  Tálaláskor a pudingot kiborítjuk a porcelánformából egy szép tányér közepére, köré merjük a paradicsommártást, végül a sajttetővel megkoronázzuk művünket.

  Amint a receptben olvasható, a kecskesajt helyettesíthető másféle krémes sajttal, de úgy a fogás elveszíti igazi franciás jellegét valamint le kell mondanunk a cukkini és a kecskesajt duó utánozhatatlan ízéről. Tudom, hogy a kecskesajt nem olcsó mulatság, az esetek nagy részében én is csak nézegetem, de olykor-olykor ki lehet fogni frankó akciókat például a SPAR üzleteiben. Használjuk ki és kóstoljuk meg a francia kecskesajtokat! Többféle formája kapható: rúd alakban csomagolt, ez keményebb, szeletelhető, de lágy, kenhető formában is megtaláljuk. Ha mégsem sikerül kecskesajtot beszerezni, a recept hibátlanul működik Mizo Zorba fűszeres krémfehérsajttal (is), teszteltem.

  Mit érdemes tudni a provence-i (provanszi) fűszerkeverékről?

   Dél-Franciaország legjellegzetesebb ételízesítője ez fűszerkeverék (Herbes de Provence). Összetevői általában a következő mediterrán fűszerek keveréke: rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, majoránna vagy oregánó, borsfű, zamatos turbolya, lestyán, tárkony, édeskömény mag. A jellegzetes provanszi aromát a levendulavirág biztosítja. Kitűnően használható húsok, szárnyasok, zöldségek, saláták és raguk ízesítéséhez. Aromásíthatunk vele olíva olajat is, ami a húsok pácolásakor hasznos. Valamint jó szolgálatot tehet olasz ételek elkészítésénél is. Tehát érdemes belőle beszerezni egy üvegcsényit. Nekem Ducros „márkájú” van: http://www.ducros.fr/Produits/Poivres-Herbes-Epices/Herbes/Herbes-de-Provence/Herbes-de-provence.aspx

Címkék: kecskesajt cukkini francia recept

A bejegyzés trackback címe:

https://frankogasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr836610327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása