Zöldtöltelékes palacsinta

 2013.04.17. 22:18

palacsi.jpgNagy kedvencem a 'zöldtöltis palacsi', mert egyszerűsége ellenére - és itt a hozzávalókra gondolok elsősorban -, rendkívül ízletes és mutatós fogás. A palacsintasütés kiváló stresszoldó, relaxációs tevékenység: állunk a tűzhely mellett, testünk lassan felmelegszik, fantasztikus illatot inhalálunk, gépiesen ismételjük ugyanazt a mozdulatsort és észre sem vesszük, ahogy a mindennapi gondok kitörlődnek a fejünkből, és végre egyedül maradunk a legbensőbb énünkkel, rövid időre csak magunkra koncentrálunk. Velem legalábbis ez szokott történni. Lehet kell hozzá némi rutin, de ami még fontosabb, egy olyan tészta, ami nem ragad le, nem ég meg, nem szakad el.

    Lássuk hát, hogy készül ez a guszta rakott palacsinta! 

    Szükségünk lesz hozzá mindenekelőtt úgy 15 db hagyományos palacsintára. De nem esünk rögtön kétségbe, hiszen palacsintát sütni nem nagy ördöngösség - ha jó a recept, még egy nagyobb gyerkőc vagy setécske párocskánk is győztesen jön majd ki belőle. Ám jól fontoljuk meg, kit engedünk a palacsinták közelébe, nehogy kecskére bízzuk a káposztát!

Palacsinta kellékei:

130 g finomliszt

2 nagy tojás

2 csipet só

csipet cukor

2,5 dl hideg tej

40 g (2 ek) olvasztott vaj

pár csepp olaj a sütéshez

+ teflon palacsintasütő vagy teflonbevonatú lapos serpenyő 

   No, akkor most lássunk neki a bűvészmutatványnak:

   1. Tegyük egy keverőtálba a lisztet, tojást, sót és a cukrot.

   2. Robotgép vagy kézi habverő segítségével kezdjük el keverni, majd folyamatosan adjuk hozzá a tejet és végül az olvasztott vajat. Addig keverjük, míg sima palacsintatésztát nem kapunk.

    3. Takarjuk le, és hűtőszekrényben pihentessük legalább 1 órán át.  A tészta akkor jó, ha állaga a főzőtejszín sűrűségéhez hasonlít. Ha szükséges, kis tejjel vagy vízzel hígíthatjuk.

    4. Forrósítsuk fel a palacsintasütőnket. Minden egyes palacsinta kisütése előtt hajszálvékonyan egy ecset segítségével pár csepp olajat kenjünk szét a serpenyő alján. Ily módon tuti nem ragad le és nem szakad szét a tészta.

   5. Vegyük le a tűzről a sütőnket, és kanalazzunk bele a tésztából (kb. fél merőkanálnyit).  A palacsintasütő megdöntésével és forgatásával egyenletesen és vékonyan oszlassuk szét a tésztát az edény alján.

    6. Közepes lángon süssük a palacsintát 45-60 másodpercig, ill. amíg el nem válik a serpenyőtől. Lazítsuk fel a palacsintát, fordítsuk meg, és a másik oldalát is süssük kb. 30 mp-ig.

    7. Borítsuk tányérra. A kész palacsintákat halmozzuk egymásra, és takarjuk le konyharuhával, amíg az összeset kisütjük. Miután a palacsintákkal elkészültünk, nekilátunk a tölteléknek.

A töltelékhez legyen kéznél:

50 dkg friss levélzöldség, ami lehet spenót, mángold, fejes saláta, zsenge csalánlevél vagy zsázsa (ami szívünknek, szánknak kedves)

10 dkg vaj

15 dkg reszelt sajt (trappista, ementáli)

1 dl 30%-os tejszín (ha nincs, tejföl is megteszi)

3 kemény tojás

2 kis gerezd fokhagyma reszelve

Só és bors

Frissen reszelt szerecsendió

 Elkészítés: 

    1. A levélzöldséget feltesszük főni kevés sós vízben. 5 perc elég neki, hogy összeessen, megpuhuljon. Szűrőben hagyjuk lecsöpögni. Amikor kihűlt, rásegíthetünk egy kis nyomkodással, majd összevagdaljuk.

    2. 2 evőkanál olvasztott vajon elpárologtatjuk a zöldség fölösleges víztartalmát, megsózzuk, megborsozzuk, kevés szerecsendiót reszelünk rá.

    3. Hozzáadjuk a reszelt sajt egyharmadát és az apróra vagdalt kemény tojást.

    4. Megtöltjük a palacsintákat úgy, hogy mindegyikbe jusson egy jó evőkanálnyi tölti. Tetszés szerint feltekerjük vagy négybe hajtjuk és tűzálló tálba rétegezve lerakjuk őket.

    5. Locsoljuk rá a tejszínt, szórjuk meg a maradék reszelt sajttal és vajdarabkákkal.

    6. Forró sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.

 

Tippek:

    A töltelék elosztásánál úgy szoktam ügyeskedni, hogy 1-2 palacsinta maradjon fölösben, amit aztán valami édessel bélelhessek ki. A 2 csipet só 1 csipet cukor a tésztában ugyanolyan jól elviseli a lekvárt, a nutellát, a csokit és a gyümölcsjoghurtot, mint a sós tölteléket. Ha azonban édesebb palacsintatésztára van szükségünk, mert vanília sodóval nyakon öntött, túróval töltött palacsintatortával szeretnénk várni a vendégeket, fordítsuk meg a só/cukor arányát. A cukorral bánjunk csínján, hiszen ha sok a cukor a tésztában, le fog ragadni, ez tutifix. Én általában egyáltalán nem édesítem meg a tésztát, azt majd elintézi a töltelék, csak csipet sót adok hozzá, azt viszont mindig, az kell.

    Ami pedig a tölteléket illeti, próbáltam már mángolddal és spenóttal, mindkettővel nagyon ízletes, de legközelebb zsenge csalánból fogom, mert megöl a kíváncsiság. A begyűjtéssel meggyűlhet a bajunk, ha nem húzunk kesztyűt. Ha van a családban reumatikus betegségben szenvedő, ne restelljük rábízni a piszkos munkát, hiszen számukra a csalánszedés puszta kézzel a gyógyulás első lépése. 

Címkék: francia recept

A bejegyzés trackback címe:

https://frankogasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr895232220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Commander Taapos 2013.04.18. 09:33:26

Még érdekelt is volna a cikk, de a "zöldtöltis palcsi" kifejezés megfutamodásra kényszerített...
Miért kell ezt?

rezsoatya (törölt) 2013.04.18. 10:15:48

@Commander Taapos: Commancsi Taapcsi! Most ez a trendcsi! :D

a poszthoz: az olvasztott vaj nem segít a leragadáson? Mert én kevés étolajat szoktam a palacsintatésztához keverni és csak az első előtt kenem ki halványan a palacsinta sütőt, s soha nem ragad le a tészta. Akkor nincs végig az ezzel járó macera...
Eddig csak spenótosat csináltam, de a többi is jó ötlet, ki is próbálom!
(hirdetés: Csalán szedéshez reumás nagyanyót keresek!) :D

Bejgli 2013.04.18. 10:50:10

A zöldtöltis palcsi nálam is kiverte a biztosítékot, de a recept maga ígéretes :)

rezsoatya (törölt) 2013.04.18. 16:50:32

@Bejgli: idezni csak pontosan: "palacsi" :D

Szalánczi Viktória 2013.04.18. 19:22:15

@Commander Taapos:
Szia!
Ej, nem gondoltam, hogy ezek a rövidítések olyan ádáz ellenségeknek bizonyulnak majd, hogy megfutamodásra kényszerítik a blog olvasóit! :-) Részemről ugyanolyan játékosság, mint részedről az, hogy az á betűt 2 a-val helyettesíted a nevedben, de attól még Tápos maradsz. :-) Az előítéletektől való megszabadulás nyitottá tesz minket és ezáltal számos pozitív élménnyel gazdagíthat!

Szalánczi Viktória 2013.04.18. 19:28:55

@Bejgli: Ez a palacsi tényleg nagyon fincsi! Ha ez is leverte a biztosítékot nálad, ideje, hogy ellenőrizd, minden rendben van-e az áramköröddel! :-) További szép napot!

Szalánczi Viktória 2013.04.18. 19:33:10

@rezsoatya: De, ahogy írtam is, a hozzáadott vaj optimális esetben megakadályozza a leragadást. De ugye vannak az extrém esetek - ezért adtam ezt a tippet. Én sem szoktam olajozni a serpenyőt, max az első palacsinta előtt.
süti beállítások módosítása