Padlizsán provanszi módra 

provpad2.jpg

   Aubergine à la provençale. Remekbe szabott kis előétel ez, s képzeletben meg sem állunk Provence-ig, amidőn megízleljük ezt az illatos, zamatos, könnyed fogást. Pirítsunk hozzá bagett-, zsömle- vagy kenyérszeleteket, dörzsöljük be fokhagymával, és pici olívaolajjal csorgassuk meg.

   Provanszi módra szinte mindent meg lehet sütni-főzni; egyszerű, mégis ízletes, ezért nagyon népszerű. Gyakran találkozni vele - mármint az à la provençale kifejezéssel - az étlapokon, és azt jelenti, hogy az ételt paradicsomszósszal, olajjal, fokhagymával és petrezselyemmel ízesítik. Jelen esetben a paradicsomszószt érett, zamatos paradicsommal váltjuk ki, hogy ne csak az ízlelőbimbóinkat, hanem a szemünket is kényeztessük a gusztán tarkálló rétegek látványával.

Hozzávalók:

3 közepes, érett padlizsán

4 nagy, érett paradicsom

1 kiskanál morzsolt kakukkfű

2 babérlevél

Mokkáskanálnyi morzsolt rozmaring

5 evőkanál olívaolaj

1 csokor zöldpetrezselyem

2 gerezd fokhagyma

Só és őrölt bors

Elkészítés:

   A megmosott padlizsánt és paradicsomot kb. 1 cm vékonyan felkarikázzuk;

   Tűzálló tál alját és oldalait kiolajozzuk, és egy sor padlizsánt, egy sor paradicsomot rajunk bele, majd megint padlizsán és arra ismét paradicsom következzék;

   Közben minden réteget enyhén megsózunk, borsozunk;

   2-3 ek. olajjal meglocsoljuk a tetejét, rátesszük a megtördelt babérlevelet, a karikák közé nyomkodjuk;

   Szórjuk meg bőségesen morzsolt rozmaringgal, kakukkfűvel;

   Takarjuk le a tálat alufóliával, és előmelegített sütőben süssük 40 percig;

   Közben apróra vágjuk a zöldpetrezselymet, összetörjük a fokhagymát, és a kettőt jól összekeverjük;

   40 perc múltán szórjuk meg a lerakott padlizsánt a keverékkel, és hagyjuk még 10 percig a forró sütőben.

   Azonnal tálaljuk. Ha van behűtve egy üveg rozé, töltsünk belőle, ehhez az ételhez nagyon passzol.

 

Katalán zellersaláta

 zellersali.jpg

Hozzávalók:

20 dkg rizs

1 húsos édes paprika

1 közepes zsenge zellergumó (kb. 30 dkg)

1 dl majonéz

4-5 salátalevél

2 csipet sáfrány

Só, őrölt fehér bors

Elkészítés:

   Tegyünk oda egy lábasban vizet forrni, tegyünk bele 1 csapott evőkanál sót;

   A meghámozott zellergumót és a kimagozott, kicsumázott paprikát vágjuk julienne-re [zsülien], azaz gyufaszálnyi csíkokra. A zellert forgassuk össze kevés citromlével, így megakadályozzuk a bebarnulást;

   Ez idő alatt a víz is lobog már, öntsük bele a rizst és főzzük félpuhára (al dentére, ahogy a tésztákat szoktuk);

   Szűrjük le a rizst, hagyjuk hűlni. Egy salátás tálban keverjük össze a majonézzel, 1 csipet sáfránnyal, majd forgassuk bele a zöldségeket is;

   Kóstoljuk meg, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk;

   Perdítsük meg csipet sáfránnyal és salátalevelekre halmozva tálaljuk.

 

A zöldségek 'gyufaszálra' aprításának elengedhetetlen kellékei:

éles kés, erős idegzet, koncentráció és kitartás 

Tippek:

A rizs lehet puhább is, ha valaki nem szereti, ha ’ropognak’ a fogak alatt a rizsszemek, a lényeg, hogy ne főzzük túl, szottyosra, mint a rizottót.

Majonézből (ha nem magunk készítjük) válasszunk a jobb minőségűek közül, lehetőleg üvegeset, azoknak valamivel sűrűbb, krémesebb az állaguk a tubusos társaikéhoz képest.

Az eredeti recept 2 dl majonézt írt, amit én soknak találtam, ezért feleztem a mennyiséget. Természetesen mindenki annyi majonézt ad hozzá, amennyi jólesik.

És még egy: a zeller legyen zsenge, semmi esetre sem fás! A gyufaszálra aprítás közben biztosan eljön majd az a pillanat, amikor legszívesebben a kukába vágnánk az egészet, de ne adjuk fel! Csak végső elkeseredésünkben vegyük elő a reszelőt. Akit visszatart a nyers zeller íze, lágyíthat rajta, ha 1 percre lobogó vízbe dobja. Ebben az esetben csöpögtessük le, alaposan nyomkodjuk ki belőle a nedvességet, nem szép látvány, ha a saláta alján úszik a lé. 

Címkék: francia recept

A bejegyzés trackback címe:

https://frankogasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr764978902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása