Rögtön az elején szeretném tisztázni, hogy a bouillabaisse (provanszi halleves), a tarte au citron (citromtorta) és a pissaladière elkészítését bemutató posztjaim nem a saját fotóimat tartalmazzák. Megpróbáltam az interneten fellelhető képek közül olyanokat választani illusztráció gyanánt, amelyek a legjobban hasonlítanak az általam elkészített ételekhez. Sajnálatos és érthetetlen módon a saját ételfotóim (más családi képekkel együtt) megsemmisültek miközben a memóriakártyáról másoltam föl a számítógépre. Kicsit sem voltam bosszús, ugyan... Az alábbi kép a francia Femina női magazin on-line oldaláról való.

A tészta hozzávalói egy 25 cm átmérőjű formához vagy 8 kisebbhez:

175 g hűtött vaj

25 dkg hűtött liszt (felhasználás előtt betesszük a hűtőbe)

1 egész tojás

20 g kristálycukor

2 ek. víz

Csipet só

 

Citromos krémhez:

6 db tojás

240 g cukor

2,5 dl citromlé

1 dl habtejszín

1dl tejszín

2 tk. reszelt citromhéj

1 csipet só

 

Pitetésztát készítünk.

Ez egy sokszor kipróbált, nagyon jól működő, hálás tészta, remek arányokkal.

Fontos, hogy az alapanyagok hűvösek legyenek.

1. Hideg víz alá tartva akár még a kezünket is lehűthetjük, mielőtt elkezdjük morzsolni a vajat a liszttel.

2. Hozzáadjuk a cukrot, a csipet sót és a felvert tojást. Azért teszem bele a tojásfehérjét is, mert lazább lesz tőle a tészta és könnyebben kel.

3. Gyorsan dolgozzunk, hogy a vajnak ne legyen ideje nagyon megolvadni. Ha olvadni kezd, ragadni fog mindenhová, de főleg a kezünkhöz és nehéz lesz vele tovább dolgozni. Akkor sem esünk kétségbe, ha elsőre nem vagyunk elég ügyesek és ellágyul a tészta, mert van megoldás: visszatesszük 10 percre a hűtőbe, majd folytatjuk az összedolgozást.

4. Ha szép, egynemű a tészta, cipót formálunk belőle, alufóliába csomagoljuk és 1 órára betesszük a hűtőbe.

5. 160-170 °C-ra előmelegítjük a sütőt.

6. Attól függően, hogy kis egyszemélyes tortácskákat (des tartelettes) vagy egy nagy, szeletelhető tortát (une tarte) szándékozunk sütni, kétféle megoldás közül választhatunk.

Amennyiben kicsi formáink vannak, 8 részre osztjuk a tésztát, és az egyes darabkákat belelapogatjuk a formába úgy, hogy középről a szélek felé kinyomkodjuk, próbáljuk meg egyenletes vastagságúra hagyni a tésztát az alján és a széleken is.

Ha egy nagy tortát szeretnénk, akkor alaposan lisztezzük meg a gyúródeszkánkat és kíséreljük meg a tésztát szép kör alakúra nyújtani. Több irányba hengergessük a sodrófát, mindig középről kiindulva. A nyújtófára lazán tekerjük fel a tésztát, a forma fölé emeljük, az egyik széléhez igazítjuk, és a rúdról lehengergetve elterítjük a forma aljában. A széleket is fedje a tészta. Ha van az oldalakon felesleg, vágjuk le a forma mentén. Ha túl vékonynak találjuk valahol a tésztát, vagy kiszakadt, a levágott fölösleget kinyújtva befoltozhatjuk.

7. A már felmelegedett sütőben elősütjük a tésztát cirka 15 perc alatt. Erre azért van szükség, hogy valóban megsüljön a tészta, és ne tűnjön nyersnek, amikor esszük.

8. Amíg a tészta sül, elkészítjük a tölteléket. Hogy a reszelt citromhéj ne legyen darabos, robotgépben egy kevés cukorral dolgozzuk össze.

A cukrot és a cukros citromot kikeverjük a tojással, ezután hozzáadjuk a citromlevet, elkeverjük.  Adjuk hozzá a tejszínt is, forgassuk össze. A tejszínt nem szükséges előzőleg felverni, tapasztalatom szerint a végeredményben, tehát a krém állagában nem mutatkozott különbség, ugyanolyan lett akkor is, amikor felvertem a tejszínt, és amikor nem.

9. A kihűlt, elősütött tészta alján egyenletesen eloszlatjuk a krémet.

20-25 perc alatt megsütjük. Légkeveréssel 10-15 perc. A lényeg: amikor barnulni kezd, vegyük ki a sütőből.

 

A fotó Eglantine blogjáról származik, ide kattintva odajutsz. 

Itt akár meg is állhatunk, de… tovább is van, mondjam még?

Habcsók rózsákkal dekoratív ünnepi tortát varázsolhatunk belőle. Hogyan?

Készítsünk ki 2 tojás fehérjét, 75 g cukrot, kevés vaníliát (kaparjuk ki egy fél vaníliarúd belsejét, de fél csomag vaníliacukor is megteszi), és sót.

A tojások fehérjét egy pici csipet sóval kemény habbá verjük. Fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát, és addig verjük, amíg szép fényes lesz. Keménységpróba: óvatosan fordítsuk fejére a tálat, ha a hab nem mozdul el, akkor jó. Lapátoljuk habzsákba és a HIDEG (!!) krém tetejére nyomjunk formás habrózsákat. Úgy lesz igazán mutatós, ha a torta krémes közepét teljesen beborítják a habcsókok.

A tortát 5 percre 220 °C-os légkeveréses fokozatban a sütőbe tesszük, és idő közben körben megforgatjuk, hogy egyenletesen barnuljon. Ha nem pirulna eléggé, tegyük grill alá 1-2 percre. Semmiképp ne hagyjuk magára, mert szempillantás alatt képes megégni. Amint kellően elöntötte a pír, vegyük ki a sütőből. Ugye, milyen gyönyörű? 

Címkék: francia recept

A bejegyzés trackback címe:

https://frankogasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr534885940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása