bagett1.jpg    Bagett. Azon vacillálok, elzengjem-e a sokmilliomodik ódát eme francia unikumhoz, vagy hagyjam a csudába, úgyis mindenki kóstolta már, hiszen egy ideje nálunk is hozzá lehet jutni a magára valamit is adó pékségekben, de még a multikban is. Nyelvünkhöz formált, magyarosított elnevezése is mutatja, hogy nem tegnapelőtt robbant be a köztudatba. A hosszú, vékony francia kenyér szülőföldjén a pálca, azaz a baguette becenévre hallgat, ami érdekes módon az olasz bachetta szó átvétele, amelynek forrása a latin baculus (bot, pálca). Ahhá, szóval a pálca alakú baktériumokat ezért nevezik bacilusoknak is!

    Még középsuliba jártam, amikor a miskolci buszpályaudvaron nyílt egy akkor és ott forradalminak számító „körbeüveg” hírlapüzlet, ahol a kedvenc olvasnivalója mellé kávét, üdítőt, péksütit is kaphatott az ingázó közönség. Egyszer jártam is ott kíváncsiságból, és valószínűleg remek kis bolt lehetett, azonban volt valami, ami fölött képtelen voltam szemet hunyni, és nem is tudtam ezért megbocsátani. Minden egyes nap, reggel majd délután, amikor a sárga busz elhaladt velünk az épület előtt, bekúszott a látóterembe a hatalmas betűkből kifaragott üzletnév: BAQUETTE. Így, q-val. Ez nem bakett, gondoltam, hanem egy óriási BAKI! Vajon áll-e még vagy nőtt a helyére egy Relay vagy egy Immedio? És még azt sem tudom, árultak-e ott bagettet…

    Fényezni, úgy döntöttem, tovább nem fogom, csak erősen ajánlani tudom minden krónikus, kétoldali kenyérszenvedéllyel megáldott honfitársamnak, ha lehetőség nyílik rá, ne habozzon benyitni a hangulatos, melegséget és mennyei illatokat árasztó, bűbájos francia pékségek (boulangerie et patisserie) egyikébe, kérjen egy bagettet, de mielőtt beleharapna, ropogtassa pár pillanatig a markában, kiélvezve melegét, aranybarna színét, utánozhatatlan állagát.

      Egy baj azonban mégis van vele: csakis frissen jó. A ropogós héj hamar megpuhul, a kevéske bél kiszikkad. De ne kárhoztassuk ezért, hiszen a bagett arra született, hogy a munkába igyekvő, vagy hazafelé tartó városi polgárok azon melegiben meg is egyék. Falun hatalmas vekniket sütöttek, mert a bőséges bél a kenyér minél további eltarthatóságát, frissességét garantálta. Erre szükség is volt, hiszen kenyeret csak hetenként, kéthetenként egyszer sütöttek. Egy szabályos bagett mindössze 25 dekás, hossza 60 cm körül mozog, átmérője nem haladhatja meg az 5-6 centit. A kenyértésztát kézzel sodorják é nyújtják hengeresre. Sütés előtt általában 5 bevágást ejtenek a tetején. Ma már sokféle változatban, különböző ízesítéssel kínálják a pékek.

    Most azt az alapreceptet fogom bemutatni, amin a lisztek fajtáját és a tészta formáját tekintve azután kedvünkre változtathatunk. Készíthetjük teljes kiőrlésű lisztből (rozs, graham, tönkölybúza, miegymás), kenyérliszt keverékből, akár magokkal dúsítva. A fotón hempergő példányokat graham lisztből (3/4 rész) és finomlisztből (1/4 r rész) dagasztottam. A nyers tésztából formálhatunk kerekded vagy ovális bucikat, kifliket is. Attention, figyelem, az elkészítési idő túlmutat 4 órán, de ne sajnáljuk tőle! Úgyis jönnek a borongós, esős, álmos nappalok, a legfőbb ideje, hogy saját készítésű kenyérkével kényeztessük a családot. Csak győzzük elhessegetni az illatáradatra gyűlő szomszédokat! 

 begett2.jpg

Hozzávalók 4 db bagetthez:

 

60 dkg kenyérliszt (T55)

2 dkg friss élesztő

1 evőkanál só

4,5 dl langyos víz

kevés olívaolaj a dagasztótál kikenéséhez

 

Elkészítés:

 

1. A kézmeleg vízbe morzsoljuk bele az élesztőt. Tegyük a lisztet egy nagyobb tálba, keverjük el benne a sót, ujjunkkal fúrjunk mélyedést a közepébe, és öntsük bele a feloldott élesztőt.

 

2. Kezünkkel kezdjük el összeforgatni a tésztát. Liszt ne maradjon se a tál alján, se az oldalán! Ha az íze kedvéért akarunk magokat hozzáadni, ezen a ponton szórjunk bele egy maréknyit.

 

3. Fedjük le tiszta konyharuhával, s nyugodtan feledkezzünk meg róla 3 órára! Ez idő alatt szép nagyra fog duzzadni a tésztánk, ezért a konyharuha alá egy réteg fóliát is tehetünk, inkább ahhoz ragadjon.

 

4. Lisztezzük meg nagylelkűen a deszkát vagy a felületet, amin dagasztani fogunk. Borítsuk rá a tésztát. Ó, milyen laza a szerkezete, és nézd, hogy ragad! Nem árt, ha belisztezzük a kezünket is néha, miközben a következő mozdulatsort ismételjük tízszer: először kinyújtjuk, ellapítjuk a tésztát, majd többször meghajtjuk, mintha leveles tésztát készítenénk. Nem ér csalni! A 10 az 10.

 

5. A tálat, amiben kelesztettünk, kenjük ki lehelet vékonyan olívaolajjal, tegyük bele a tésztát és hagyjuk pihenni újabb 1órán át.

 

6. Előmelegítjük a sütőt 220 °C-ra. Ismét meglisztezzük a munkafelületet és az első dagasztáshoz hasonlóan alaposan dolgozzuk ki a tésztát. Onnan tudjuk, hogy célegyenesben vagyunk, ha a tészta már nem tapad a kezünkhöz és az állaga rugalmas és feszesen kemény, mint a gumi. Osszuk négy egyenlő részre.

 

7. Nyújtsuk olyan hosszúra, mint amekkora a tepsink. A tetejét 5 helyen vágjuk be késsel, vagy amit én jobb szeretek, csipkedjük meg ollóval.

 

8. Sütőpapírral beborítjuk a sütőrácsot, távolságot hagyva közöttük ráfektetjük a hengereket, és középső állásra betoljuk a csőbe. Engedjünk vizet egy fém lábasba, tegyük a sütő aljába. Ez fontos lépés, ugyanis a keletkező vízgőz a kulcsa a ropogós külsőnek!

 

9. Az első 15 perc sütés így történik, majd a negyed óra leteltével vegyük ki a vizes lábast, és a bagetteket süssük tovább még 7 percig.

 

baguette.jpgTipp:

Magok és másféle „dúsító” alkatrészek nem fordulnak elő a hagyományos bagettben. Ám amennyire én, legalább annyira ínyenc vagy Te is, Kedves Olvasóm, ha idáig eljutottál az olvasásban. Ezért jó szívvel ajánlom egy kevés pirított napraforgó (borsodiak kedvéért makuka), tökmag, szezámmag, vagy akár darabolt olajbogyó, aszalt paradicsom hozzáadását. Ezzel még nem követünk el szentségtörést, de ha kenyértörésre kerülne mégis a dolog, vállalom a balhét!

 

   Az itt látható bagettet egy másik - igazából nem is bagett - recept alapján készítettem, ami valamivel lágyabb tésztát eredményezett, és amint a keresztmetszetén is jól látszik, kissé ellapult a pihentetés é a sütés során. Azért ilyen szép pirosak, mert tejjel lekentem őket, mielőtt bebújtak a sütőbe. 

Címkék: francia recept

A bejegyzés trackback címe:

https://frankogasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr174788980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.09.20. 13:20:19

Az 1 dl olaj gondolom megy a tésztába. Mert az edényt kikenni kicsit sok lenne. :-)

protézisesh 2012.09.20. 14:14:28

hibának tartom az élesztő bekeverését az ÖSSZES vízbe. Minden liszt (még ugyanazon gyártó különböző adagjai is) különböző mennyiségű vizet vesznek fel. Én az élesztőt egy bögre (kb 2dl) vízben futtatom meg (1ek cukorral), ez megy a lisztbe, utána meg annyi vizet adagolok hozzá, amennyit felvesz. Akkor van vége, mikor egy darab rugalmas tésztám van, amit kézzel ki tudok venni az edényből úgy, hogy sem a kezem, sem a tál nem marad ragacsos utána. Ezt lehet keleszteni, bár a 3 óra kelesztést én feleslegesen hosszúnak tartom. Az átgyúrásnál úgyis kinyomod belőle a levegőt, akkor minek?

squiddy 2012.09.20. 14:25:43

Szia!
Gyakorlatilag hasonlóképpen készítem immáron 3. éve az "alapkenyerünket":

- 15-20 dkg rozsliszt, vagy valami teljes kiőrlésű liszt
és 50-45 dkg sima BL-55-ös liszt (összesen 65 dkg a liszt mennyisége)
- 4,2 dl langyos vízben 1/3-ad élesztő 1,5 tk cukorral
- 2 tk só
- 1-2 ek olivaolaj
- 4 ek búzakorpa

A vízben feloldom az élesztőt, cukrot. A kenyérsütőbe beleöntöm a többi alapanyagot, majd az élesztős vizet és fél óráig dagasztom. Kilisztezett gáztepsin megformálom és fél órára langyos sütőbe teszem a tésztát. Ezt követően kissé megformálom még óvatosan, majd 210 fokos sütőben légkeveréssel készre sütöm.

Ugyan nem tökéletes ez a kenyér, de hamar megvan, alig van élőmunka igénye, kihűlve frissen nagyon ízletes, továbbá 2-3 nap után sem esik szét, nem morzsálódik (ha marad belőle).

Vajjal, némi kefirrel és rétesliszttel bagett szerűséget is összehoztam vele :)

squiddy 2012.09.20. 14:27:58

A sütés ideje lemaradt: 30-35 perc
Azaz bő 1,5 óra alatt az asztalon van a friss kenyér!

Dinkainka 2012.09.20. 14:48:09

Ha nem tudsz franciául, ne beszélj franciául. A baquette is péksütemény jelent. 1990 óta változott a helyesírása, javasolják a baquète formát. Nem volt hibás a felirat, csak éppen aki írta, tudott franciául.

gjokkel 2012.09.20. 15:45:11

Ez nem baguette, még csak közel sincs hozzá. Se a tészta, se a formázás nem stimmel, a bevagdosás meg kész vicc.

Nagyon fontos a starter kovász készítése.

www.kingarthurflour.com/recipes/classic-baguettes-and-stuffed-baguettes-recipe

A formázásról és a bevagdosásról pedig Ciril Hitz videói:

www.youtube.com/watch?v=OI-WstoakmQ

www.youtube.com/watch?v=3QdzHuhJ-ls

Aki nem beszél... ugye.

carlos z. 2012.09.20. 16:28:24

Három + 1 órát keleszteni 60dkg lisztet? Ez vmi kandikamera..

protézisesh 2012.09.20. 17:11:02

@gjokkel: nem akartam ilyen direkt módon leírni, de valóban: ez olyan "bagett", amilyen hamburger a csalamádés csirkefasírtos kalácszsömle a sarki bódéban.

Az én receptem: 1kg liszt (fele rétes, fele finom, a BL-55 amúgy nem erre való, BL-80 az igazi kenyérliszt, csak azt kva ritkán kapni), 3dkg élesztő, 4-5dkg só, 1ek cukor.

egy bögre langyos vízben feloldom a cukrot, felfuttatom benne az élesztőt. közben a lisztet (nem baj, ha ez is langyos) belerakom a dagasztóba (ilyenbe www.bosch-home.com/hu/term%C3%A9kek/kisk%C3%A9sz%C3%BCl%C3%A9kek/%C3%A9telel%C5%91k%C3%A9sz%C3%ADt%C3%A9s/konyhai-robotg%C3%A9pek/MUM4655EU.html?source=browse), belekeverem a sót, aztán bele az élesztőt. Utána dagasztás közben annyi langyos vizet adok hozzá, amennyit felvesz, összesen 4-5DL között szokott lenni, de lisztje válogatja.

Ha megvan, 1 órát kel. Vagy kenyér, vagy kiszaggatom zsömléknek, vagy kinyújtom másfél ujjnyi vastagra és felkockázom (ciabatta forma), újabb fél órát kel, majd be az előmelegített (min 220 fok, de inkább több) sütőbe, ahol zsemleként 10-15 perc alatt késze sül. A sütő aljában egy tálban víz (ettől vastagabb ropogós héjat növeszt), a zsömik tetejére mehet nagyszemű só és egész kömény. Ha nincs rajta, akkor a végén vízzel megkenem, ettől fényesedik.

A tepsi aljában sütőpapír van, így könnyű kikapkodni. Ha 7-8 perc után kiveszed (már megsült, de még nincs színe), akkor le lehet fagyasztani. Később fagyasztóból egyből a forró sütőben készresütve reggelire is lehet friss cuccod. Ha kis, ujjnyi kifliket formálsz belőle, akkor melegen remek finger-food meccsnézéshez, beszélgetéshez. Pedig csak kenyér...

Olaj vagy zsiradék nincs benne, tojás se megy rá. Nem kalács vagy bejgli ez!

Szalánczi Viktória 2012.09.20. 22:21:02

@_zulu_: Javítottam, tényleg sok. Köszi az észrevételt. A tésztába nem kell olaj, csak a tál kikenéséhez. Csak módjával, ne álljon az edény alján az olaj. Én kenőtaluval szoktam körbekenni.

Szalánczi Viktória 2012.09.20. 22:24:01

@agypeter: Finom is lett! Bevallom, a tökéletes bagett receptre még nem sikerült rálelnem, de keresem.

Szalánczi Viktória 2012.09.20. 22:27:34

@protézisesh: Teljesen igazad van. Általában én is kevés folyadékban oldom föl az élesztőt, és azután még annyit adagolok a tésztához, amennyit kíván. Persze akkor sem kell kétségbe esni, ha túl lágy a tészta, lassanként adagolt liszttel még segíthetünk rajta.

Szalánczi Viktória 2012.09.20. 22:38:53

@gjokkel: Szerencsédre senki nem kényszerít rá, hogy egyél belőle! Ismerem a hajtogatós formázást, de bagett sütőforma híján ami nekem szétvirított a tészta. A bevagdosás tetszőleges: teljes hosszában egy vonal, 2 vonal a bagett 2 végéről indítva, melyek középen elfutnak egymás mellett, és a többi. Még zsilettpengével is szokták a "barázdát" rajzolni.

Szalánczi Viktória 2012.09.20. 22:41:44

@squiddy: Köszönöm,hogy megosztottad velünk ezt a receptet, engem megnyertél, ki fogom próbálni!

Szalánczi Viktória 2012.09.20. 22:43:22

@carlos z.: Igen az, szóval ne vágj ilyen elképedt arcot!

Szalánczi Viktória 2012.09.20. 22:52:39

@Dinkainka: Pontosan az ilyen negatív attitűddel lehetetlenítik el a hatékony nyelvtanulást az iskolákban és bátortalanítják el a nyelvtanulókat. Ha nem tudsz nyelvtanilag helyesen összepakolni egy mondatot, akkor meg se szólalj, különben egyes.
Nem volt tudomásom erről a múlt században lezajló alakbeli változásról. De tök szuper, hogy most már tudom, neked köszönhetően. Abban igazad van, hogy utánanézhettem volna, mielőtt kiposztolok egy ekkora BAKIT. :-)

gjokkel 2012.09.20. 23:13:29

@Szalánczi Viktória:
Bocs, de félreértettél. Biztosan finom a fent ábrázolt kenyér. De NEM baguette. Ugyanúgy, ahogy mondjuk az Ausztriában kapható Ungarische Goulasch nem gulyásleves, vagy a csevapcsicsa nem hamburger.

A baguette lényege a prefermentált tészta, speciális formázás és speciális bevagdosás a borotvapengés "lame" segítségével. A nyújtás-hajtogatás általános technológia a magas hidtratáltságú tészták esetében, nem specifikus a baguette-re.

Ezt nem okoskodásnak szánom, hanem ez a gasztronómia lényege, ezért vannak a receptek.

Szalánczi Viktória 2012.09.21. 22:58:42

@gjokkel: Megnéztem a videókat és átolvastam a receptet, amiket a figyelmembe ajánlottál. Profi. A tökélyre fejlesztett baguette elkészítése sok-sok szabadidővel, speciális eszközökkel és kenyérsütésben nagy gyakorlattal rendelkezőknek. Jó szívvel ajánlom én is minden hozzám látogatónak megtekintésre, csak hogy legyen mihez tartanunk.
Az általam bemutatott 'lebutított baguette utánzat' elkészítése azoknak szól, akik a fenti 3 tényezővel nem rendelkeznek : egyszerű háziasszonyok, kísérletező kedvű konyhatündérek, akik szeretnének becsempészni valami újat, valami franciásat a hétköznapok menüibe.
Nem vagyok képzett szuperséf, sem gasztrotudor, de a tökéletességre törekvés számomra nagy erény és örök cél, ahogy a folyamatos tanulás is. Köszönöm, hogy segíteni kívántál ebben.
süti beállítások módosítása