Középkori ráadás

 2012.08.04. 09:57

   Adós maradtam egy csöppnyi középkorral. Vétek lenne szó nélkül elmenni a végletesen rafinált (olykor morbid) tálalási módszerek mellett, mielőtt átnyergelnénk a reneszánsz korba.

banquet_moyen_age.jpg

Jelenet egy korabeli bankettből

   Az egymással ősidők óta rivalizáló vagyonosok (és hatalmasok) nagy hangsúlyt fektetett az ételek látványos tálalására, nagy divatja volt a harsány színeknek az asztalon is. A zöld színt spenótlé és a póréhagyma zöld szárrészének hozzáadásával produkálták, a sárgát sáfrány vagy tojássárgája segítségével, míg a piros festéket napraforgóból, a bíbort ricinusból és kunkorból vonták ki. A tojásfehérje ragacsosságát kihasználva arany és ezüst „flittereket” rögzítettek az ételek felszínéhez. A pármai pitét például aranylapocskákkal borított, égnek meredő csirkecombokkal szolgálták föl, ami így a megszólalásig hasonlított egy kastély tornyainak a makettjére. A műremek közül azonban a tollazatukkal együtt lenyúzott bőreikbe visszavarrt sült hattyú és páva vitték a pálmát. Csőrüket és kaparóikat (ujjas láb) természetesen itt is bearanyozták. Mivel azonban a húsuk túl inas és rágós volt, a sokkalta omlósabb, fűszerekkel ízesített lúd- és csirkeaprólékkal tömték ki a nagymadarak kaszniját.

  Taillevent, alias Guillaume Tirel nevét már említettem az első részben. Ez a férfiú büszkélkedik a középkor legjelesebb francia főszakácsa címmel. Számos uralkodó konyhájában megfordult a XIV. század folyamán. Konyhai kisegítőből rögtön VI. Fülöp séfjévé avanzsált, majd II. Jó János fiához, a későbbi V. Károlyhoz került. 71 éven át ívelő karrierjének csak a halál vetett véget.

le_viandier_taillevent.jpg                                                                           

Részlet Taillevent "Le Viandier" c. receptgyűjteményéből

Címkék: konyhatörténet

A bejegyzés trackback címe:

https://frankogasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr54689092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása