Az idei nyár mintha kicsit hűvösebb és csapadékosabb lenne a tavalyinál. Csak nekem tűnik úgy? Nem azért mondom, mert hiányzik az a fene nagy kánikula! A tartós szárazság a gyümölcsöseink, zöldségeskertjeink terméshozamának sem kedvez. Márpedig a lédús paradicsom, paprika, padlizsán és cukkini a sok-sok napsütés mellett a vizet is igen szeretik. És most innen, egy kisváros belvárosi társasházának harmadik emeletéről nagyon irigylem mindazokat, akiknek mindegyikből van néhány tő vagy bokor a kertjükben. Pláne, hogy a következő könnyed egytálételhez szükségünk lesz belőlük bőven. Ratatouille-t, vagy ahogy a köztudatba bevette magát, francia lecsót fogunk főzni! Úgyhogy kapják is fel gyorsan a kinti cipőiket, és irány a kert! Én addig jobb híján leugrom a sarki zöldségeshez.

ratat2.jpg

  A ratatouille, ez a csupa íz, csupa egészség mediterrán fogás elsőre sokkal egyszerűbbnek tűnik, mint ami valójában. Pánikra semmi ok, semmi ördöngösség nincs a dologban kérem, csak tanácsos néhány aranyszabályt betartani, hogy főztünk olyan zamatos legyen, ahogy annak lennie kell, vagy ahogy francia barátaink mondanák, comme il faut (ejtsd: kommilfó).

  Egy valódi, bódítóan illatozó ratatouille-hoz nem elég szimplán összekeverni néhány paradicsomot, cukkinit és padlizsánt! A zöldségek kiválasztása, a frissességük, a fűszernövények hozzáadása, az olívaolaj minősége és természetesen a főzés mind-mind ugyanannyira fontos! 

  Következzen hát az összes jó tanács ami egy a nevéhez méltó déli ratatouille-hoz elengedhetetlen!

Ratatouille, a mediterrán íz…

   A ratatouille a mediterrán konyha több tradicionális alapanyagának, a paradicsomnak, a paprikának, a padlizsánnak, a cukkininek, az olívaolajnak, a fekete olajbogyónak, a fokhagymának és különösen a hagymának valamint a bazsalikomnak egy igazán nyerő kombinációja.

A zöldséges gondos kiválasztása

   A hagyományos recept a fent felsorolt zöldségekből áll, de kifejezetten csak paprikás ratatouille is létezik, és variálható szokatlan ízekkel is, mint például a zelleré. Ám minden esetben alapvető fontosságú a jó minőségű, frissen szedett zöldségek kiválasztása. Mellőzzük a fagyasztott vagy a napok (ne adj isten hetek) óta a hűtő mélyén agonizáló példányokat! Minél frissebb a zöldség, annál jobb, annál inkább bővelkedik vitaminokban is! Ilyen egyszerű!

Az olívaolaj legyen szűz és hidegen sajtolt 

   Ratatouille kizárólag nagyon ízletes olívaolajból készülhet, ami átadja fenséges zamatát a zöldségeknek. Szóba sem jöhetnek a magas hőfokon finomított, rossz minőségű olajok! Válasszunk hidegen sajtolt, első préselésből származó, extra szűz olívaolajat, hiszen az ily módon kinyert olaj megőrzi eredeti aromáját és összes kedvező élettani hatását. 

Bazsalikom, frissesség és zamat

   Ugyanilyen lényeges a bazsalikom is, amit gyakran váltanak fel más gyógynövényekkel (oregánó, provence-i fűszerkeverék). Milyen kár! A bazsalikom semmi máshoz nem fogható üdeséggel ajándékozza meg a ratatouille-t. Nem beszélve az egyedülálló illatáról!

   Ám a bazsalikom törékeny, és nagyon érzékeny a hőre! Ezért elengedhetetlen, hogy csak a főzés legvégén adjuk az ételhez, vagy miután azt lehúztuk a tűzről. Így tudja megőrizni az ízét. Ez a tanács valójában a legtöbb fűszernövényre alkalmazható, a kakukkfű kivételével.

A főzés művészete

   Tiszteljük meg a nagy gonddal összeválogatott alapanyagokat azzal, hogy jól készítjük el őket. Itt kap  szerepet a főzési folyamat.

Két módja van a ratatouille elkészítésének:

- Vagy az összes hozzávalót külön-külön főzzük meg és azután keverjük össze;

- Vagy az összes zöldséget összekeverjük már az elején és együtt főzzük meg őket.

   Az első technika lehetővé teszi, hogy minden egyes összetevő íze és illata hangsúlyossá váljon. De több időt igényel ... és kalóriában is gazdagabb! Hiszen háromszor annyi zsiradékot igényel a zöldségek egymás utáni párolása.

   A második technikával jelentős időt és kalóriát megspórolunk, azonban soka veszítünk az ízekből ..,

   A döntés rajtunk áll, amikor a mérlegre pakoljuk a súlyokat!

   És akkor végre álljon itt néhány részletes elkésztési mód:

A hagyományos ratatouille napérlelte zöldségekből

ratat3.jpg

  4 személyre számoljunk

350 g cukkinit,

350 g padlizsánt,

350 g paprikát (piros és / vagy zöld),

750 g paradicsomot,

1 nagy fej vöröshagymát,

1 csokor bazsalikomot,

6 evőkanál olívaolajat,

sót és borsot ízlés szerint.

  Vágjuk a paprikát csíkokra, és pároljuk-pirítsuk a felaprított hagymával együtt 2 evőkanál olívaolajon. Amikor a paprika megpuhult, hozzáöntjük a negyedekbe vágott paradicsomokat. Sózzuk és borsozzuk. 45 percig lassú tűzön, lefedve, némi keverés mellett pároljuk.

   Felkarikázzuk a padlizsánt és a cukkinit. 2 evőkanál olívaolajon 15 perc alatt pároljuk meg a cukkinit, ugyanezt tegyük a padlizsánnal is. A zöldségeket nem szabad szétfőzni, maradjanak inkább kicsit kemények.

   Adjuk a padlizsánt és a cukkínit a paprika és a paradicsom keverékéhez és főzzük további 10 percig. Adjuk hozzá az apróra vágott bazsalikomot, szükség esetén sót, borsot, és tálaljuk.

   Kínáljunk hozzá fűszervajjal megkent, vagy olívaolajjal meglocsolt puha fehérkenyeret, baguette szeleteket.

Szicíliai ratatouille

  4 személyre számoljunk 2 padlizsánt, 5 paradicsomot, 1 nagy fej vöröshagymát, 1 evőkanál mazsolát, 1 evőkanál kapribogyót, 1 evőkanál ecetet, 50 g fekete olajbogyót, 2 dl olívaolajat, sót ízlés szerint.

   Karikázzuk fel a zöldségeket és a hagymát.
Minden zöldséget külön-külön pároljuk meg olívaolajon, majd keverjük őket össze. Adjuk hozzá a mazsolát, a kapribogyót, az ecetet és rotyogtassuk további 10 percig. Fűszerezzük és tálaljuk!

   P.S.:

Az ízélmény, az idő és a kalóriák mérlegelésekor úgy hiszem sikerült a középutat megtalálnom. A paprikát a hagymával és a paradicsommal az előirányzottaknak megfelelően pároltam, viszont a padlizsánt és a cukkinit együtt egy másik serpenyőben, párhuzamosan a paprikával. Soha ilyen finomat nem ettem ebben a műfajban! Az uncsi lecsót elfelejtem erre a nyárra.

 

 

Címkék: francia recept

A bejegyzés trackback címe:

https://frankogasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr204676101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása