São Paulo olasz negyedeiben és a brazil otthonokban egyaránt nagy népszerűségnek örvend ez a kicsit csípős, szardellával dúsított paprikaszósz. Pizzériákban rendelés előtt hozzák ki az asztalra egy adag párolt padlizsán és pizzakenyérkék kísérőjeként, de családi vagy baráti összejövetelek sem múlhatnak el nélküle, annyira szeretik. És ezen egyáltalán nem csodálkozom. Mi kanalaztuk magában, pirítóssal és legutóbb sütőben sült újburgonyára „locsolva”.
Hozzávalók 4 főre:
0,5 kg piros kaliforniai paprika
0,5 dl paradicsompüré
Őrölt szerecsendió ízlés szerint
1 kk. babérlevél őrlemény
0,5 dl olívaolaj
Csípős paprikakrém ízlés szerint
Két gerezd fokhagyma
5 dkg összezúzott szardella
Elkészítés:
- A kaliforniai paprikát felaprítjuk, a paradicsompürével és a megtisztított fokhagymával turmixoljuk;
- A pépet, amit kapunk, fazékba öntjük és felfőzzük;
- Amikor kihűlt, szerecsendióval, babérral, pirospaprikával ízesítjük;
- Végül belekeverjük a villával szétzúzott szardellát és az olívaolajat.
Tipp:
A szardella önmagában sós, ezért kóstoljuk meg, mielőtt megborítanánk a sószórót!
Hűtőben akár egy hétig is eláll, de szerintem ezzel nem lesz gond!