Sajtos puffancs Brazíliából

 2012.07.21. 14:14

sajtos312.jpg

Hozzávalók 14 mini puffancshoz:

60 ml olívaolaj vagy vaj

40 ml víz

40 ml tej

3 g só

135 g tápiókaliszt

3 gerezd reszelt fokhagyma

25 dkg könnyen reszelhető, olcsó sajt, nálam trappista

1 felvert tojás

 

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 190 C°-ra;

2. Egy mély teflonserpenyőbe öntjük az olajat, a vizet, a tejet, a sót és élénk tűzre tesszük;

3. Mikor forrni kezd, azonnal levesszük a tűzről, hozzáadjuk a lisztet és a fokhagymát, és simára keverjük.Tömény masszává fog összeállni, ami normális, ne ijedjünk meg!

4. Tegyük félre 10-15 percre;

5. Közben reszeljük le a sajtot nagy lyukú reszelőn, majd a villával felvert tojással együtt adjuk a lisztes masszához, majd nagyon alaposan keverjük össze. A tojás fellazítja, hígítja ugyan a tésztát, de egy kicsit darabos marad, már csak a sajt miatt is;

6. A masszát minimuffin formákba kanalazzuk, a peremükig nyugodtan tölthetjük a mélyedéseket, úgy a szép, ha süléskor jól kidagadnak a pufik. A formát nem kell kikenni, van elég zsiradék a tésztában, de erre most ne is gondoljunk inkább!

7. Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt, világosbarnára sütjük;

8. Langyosan már lehet csemegézni, de azért hagyjunk a többieknek is!

 A recept egyenesen Brazíliából származik, az egyik kolléganőm „csempészte” haza pár évnyi kinn tartózkodás után. Elhatározván, hogy itthon is elkészíti majd kedvenceit, mivel nagyon ízlett neki az ottani konyha, rengeteg ételleírást begyűjtött. Azonban néhány kísérlet és kukában landoló fogás után feladta, és az összes receptet kidobta mérgében. Pedig azokkal az ég egy adta világon semmi baj ne volt, csak ő volt tapasztalat, kitartás és önbizalom híján. Aztán pár év múlva találkoztunk, ahogy annak lennie kellett. Teljesen felvillanyozott az eddig ismeretlen kulináris világ felfedezésének lehetősége, felajánlottam hát, hogy megnyitom előtte a konyhámat. Ő hozza a recepteket és az emlékeit, én a tudást, a tapasztalatot és a konyhai eszközöket. A hozzávalókat közösen szereztük be.

Ez a sajtpuffancs volt az első, amit megpróbáltunk a brazil ismerősöktől ismét megszerzett elkészítési mód alapján reprodukálni. Nemzeti csemegének számít, eszik reggelire, napközben, gyakorlatilag bárhol, bármikor. Állítólag frissen az igazi. Kíváncsiságból eltettem egyet másnapra, sőt harmadnapra is, és azt kell mondjam, hidegen is, vagy mikróban picit átmelegítve ugyanolyan élvezhető textúrája volt, mint amikor kivettük a sütőből.

A tápiókaliszt felkutatásakor ütköztünk néhány kérdőjelbe, ugyanis az Ázsia Bt. polcain ugyanis sokféle tápióka készítmény sorakozott, és a kolléganőm nem tudta megmondani, melyikből készítették odakint. Van ugyanis tápiókakeményítő (tapioca starch), tápiókaliszt (tapioca flour), és tápiókagyöngy (tapioca pearl) többféle méretben, az első kettő állítólag egy és ugyanaz, a tápiókagyöngy pedig tápiókalisztből készül. A magyar fordítás pedig nem mindig tükrözi hűen a csomagoláson található angol megnevezéseket. A starch például porként volt feltüntetve… S habár a keményítő és a liszt ugyanolyan állagúnak tűnt, biztosra akartunk menni s végül a liszt (flour) mellett döntöttünk, hiszen a receptben is az áll.

Még egy pontosítás. Egy minimuffin sütőformának 12 pici „üstje” van, ezekbe nem fog beleférni az összes tészta. Mivel kint nagyobb pufikat is sütnek, elővettem hát egy kis kerek kerámia sütőformát és megtöltöttük a maradékkal. A kicsikkel egyszerre vettük ki a sütőből, mégis átsült annyira, amennyire kell. A kolléganőm a hetedik mennyországban volt, hogy sok év után ismét beleharaphatott ebbe a lágy csupasajt brazil finomságba. És ami a legfontosabb, azt mondta, most hogy látta, mennyire egyszerű elkészíteni, legközelebb egyedül is neki mer majd kezdeni. Hát kell egy ínyenc tanárnak ennél nagyobb elismerés és öröm?!

Címkék: brazil sajt puffancs sajtpuffancs tápiókaliszt Nyitott Konyha

A bejegyzés trackback címe:

https://frankogasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr384669575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Expatblog 2012.07.21. 22:59:29

Köszönöm, köszönöm, köszönöm!
Isteni ez a puffancs, könnyű, légies, finom és tápláló (értsd: hizlal). Tápiókalisztet már beszereztem, de fogalmam sem volt a receptről. Most majd megcsinálom, de jó!

2012.07.21. 23:19:43

Tele a net sajtos és sajtpuffancs receptekkel, ilyet már nagyanyám is csinált a szakácskönyvéből, csak nem tápiókaliszttel. :)

Slipping_Beauty 2012.07.21. 23:28:30

Hizlal? Király! 44 kg vagyok. Búzaliszttel is ehető lesz? mert nem tudom, honnan szerezzek be tápiókalisztet.:(

tucano 2012.07.22. 00:28:44

bocsánat semmi közöm hozzá reklámozás céljából de van egy olyan blog, hogy brazilkonyha.com, az is tele van receptekkel.
@Slipping_Beauty: bármelyik kínai boltból. Ha kínai vagy indiai, akkor az lesz ráírva, hogy "tapioka", ha brazil, akkor "mandioca".

Szalánczi Viktória 2012.07.22. 09:03:08

@Expatblog: Igazán nincs mit! Fogyaszd egészséggel!! És ne számold a kalóriákat, kérlek!! :-)

Szalánczi Viktória 2012.07.22. 09:06:41

@little troll: Irigyellek a nagyid miatt! Az én nagyikám is sütött nekünk olyan finomságokat, hogy nem lehetett minket elvakarni a tepsi mellől. Mint két töltött galamb, olyan potykák voltunk a tesómmal.

Szalánczi Viktória 2012.07.22. 09:11:45

@Slipping_Beauty: Búzaliszttel nem próbáltam, de little troll azt mondja, hogy a nagyija búzaliszttel készítette és azzal is nagyon finom volt.
2 éve én is alig súroltam a 43 kilót, azóta feljött egy tízes!! Jó úton jársz a párnásodás felé, ha ezt a pufit választod!
Bármely ázsiai vagy indiai, esetleg nagyobb bioboltban beszerezhető a tápiókaliszt.

Szalánczi Viktória 2012.07.22. 09:13:17

@nyekmec: Ízlés kérdése! Számomra ez újdonság volt, nem találkoztam még vele a magyar étlapokon, vagy receptkönyvekben.

Szalánczi Viktória 2012.07.22. 09:16:27

@tucano: Nem is célom egy újabb brazil főzős blogot indítani, csak kitekintettem az egyik kolléganőm kedvéért. De ha további brazil finomságokra vágyom, elnézek majd az általad ajánlott oldalra, köszönöm.

krüger 2012.07.22. 09:16:43

@tucano: Amit nálunk árulnak az itteni ABC-ben (nem biobolt), az thaiföldi eredetű és tapioka por néven kapható (magyar a címkéje). De elképzelhető, hogy búzaliszttel is működik a dolog, ki kellene próbálni.

wolfpanni 2012.07.22. 10:57:21

Waoooo...köszönöm!!! 2008-ban ettem ilyet Brazíliában, azóta keresem a receptet!!!!

krüger 2012.07.22. 13:34:00

Szeretném megkérdezni bárkitől, aki tudja, hogy ennek a finomságnak mi az eredeti portugál (brazil) neve?

krüger 2012.07.22. 15:52:24

Már meg is sütöttem, kiválóan sikerült. Sajnos kis muffin formám nincsen, ezért egy nagyot töltöttem meg félig, a fokhagymát pedig nem reszeltem, hanem passzíroztam, de nagyon finom lett az eredmény (tápiókaliszt pont volt itthon).

tucano 2012.07.22. 16:58:19

@krüger:
Pão de Queijo - sajtos kenyér

@Szalánczi Viktória: bocsánat, nem akarom elterelni a forgalmat, csak hátha vki nagyon brazilosat akar főzni:)

krüger 2012.07.22. 18:05:23

@tucano: Nagyon köszönöm, és az általad említett blog is tetszik, olvasni fogom a jövőben.
süti beállítások módosítása